Karmelizowana cebula – dodatek do wszystkiego!
Aromatyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Tak, właśnie w skrócie można opisać karmelizowaną cebulę, którą można wykorzystać w niejednym przepisie. Jest to idealny dodatek do mięs, zup a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego. Wszystko zależy od inwencji twórczej.
Smalec wśród najbardziej niezwykłych potraw europejskich
Szczęśliwie żyjemy w czasach, kiedy mamy możliwość próbowania potraw wielu różnych kultur.
Co to jest konfitowanie?
Konfitowanie to technika kulinarna. Dzieli się ją na dwie metody – gotowanie i pieczenie w tłuszczu.
Krwisty, medium a może wypieczony? Jak przyrządzić idealny stek?
Stek to najchętniej zamawiany rodzaj mięsa w restauracjach. Przy odrobinie wprawy możemy nauczyć się przyrządzać go w domu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Frytki jako zdrowy fast food – to możliwe!
Smażona na głębokim tłuszczu potrawa na bazie ziemniaków to znany fast food, który uważany jest za niezdrowy ze względu na smażenie w niskiej jakości oleju.
Metoda Sous-vide. Na czym tak właściwie polega?
Co to jest sous vide Sous vide (fr. w próżni) – to metoda gotowania potraw lub ich składników w szczelnie zamkniętych foliowych workach, w wodzie o relatywnie niskiej temperaturze, która nigdy nie przekracza stu stopni.
Jak ustrzec się przed wysuszeniem żywności podczas smażenia?
Zbyt długie smażenie może doprowadzić do wysuszenia delikatnego mięsa czy ryby. Jak można tego uniknąć. Na pomoc może przyjść ratownik w postaci zewnętrznej pokrywy, która będzie chronić przed bezpośrednim kontaktem obiektu z gorącym tłuszczu.
Chrupiąca czy gumowata skórka?
Wszyscy wielbiciele mięsa na pewno zgodzą się, że najlepszy kawałek mięsa to taki, który jest soczysty w środku, ale na zewnątrz ma przypieczoną, pyszną skórkę. Taka różnica tekstur to prawdziwa uczta dla podniebienia.