Smalec wśród najbardziej niezwykłych potraw europejskich
Ciekawostki, PoradySzczęśliwie żyjemy w czasach, kiedy mamy możliwość próbowania potraw wielu różnych kultur. Otwarte granice, import i eksport produktów regionalnych, migracja szefów kuchni – to wszystko powoduje, że jeszcze niedawno niedostępne potrawy dziś cieszą amatorów odkrywania smaków. Wciąż jednak są takie potrawy, które budzą ogromne zaskoczenie, najbardziej niezwykłych, z tych serwowanych na terenie Europy. Swoje miejsce znalazł też smalec!
Blodplättar Blodplättar to tak zwane „naleśniki krwi”, które znane są również pod nazwami: veriohukainen, verilätty lub verilettu w języku fińskim. Wykonuje się je z krwi ubitej świni lub krwi reniferów.
Andouillette jest to oryginalna francuska kiełbasa, która jest zwykle wytwarzana z wieprzowiny, jelit, cebuli, pieprzu, wina i przypraw, która mogą być podawane na ciepło lub na zimno.
Casu marzu jest to sardyński ser owczy ma bardzo miękką konsystencję i zawiera żywe larwy. Ser został uznany za nielegalny w świetle przepisów Unii Europejskiej, dotyczących higieny i higieny żywności.
Smalahove Dyrektywa UE zakazała podawania tego norweskiego dania, przygotowywanego z dorosłej, owczej głowy, pozwalając jedynie na głowę baranka.
Cibreo sauce mięsisty sos z wątróbek drobiowych i grzebienia z koguta jest w okresie zimowym szczególnie popularny wśród Włochów.
Finanziera sos ten jest wytwarzany z różnych składników, w tym grzebieni i korali indyka czy cielęcego mózgu. Danie jest tradycyjnie serwowane we Włoszech.
Surströmming rybne danie, które jest wytwarzane w Skandynawii i składa się ze sfermentowanego bałtyckiego śledzia, jest spożywane tradycyjnie w trzeci czwartek sierpnia.
Smalec
Jak widać ten przysmak znalazł się na jednej liście w towarzystwie dość wyszukanym i momentami jednak szokującym.