Krwisty, medium a może wypieczony? Jak przyrządzić idealny stek?
Ciekawostki, PoradyStek to najchętniej zamawiany rodzaj mięsa w restauracjach. Przy odrobinie wprawy możemy nauczyć się przyrządzać go w domu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Pierwszy krok to wybranie mięsa dobrej jakości. Im lepsza wołowina, tym smaczniejszy stek. Jeśli przed smażeniem steki trzymane są w lodówce, należy pamiętać by wyjąć je na minimum dwadzieścia minut przed położeniem ich na patelni czy grillu. W ten sposób uniknie się sytuacji, w której środek będzie surowy, zaś zewnętrza część spieczona. Zanim patelnia będzie rozgrzana, należy się doprawić mięso solą oraz pieprzem.
Jak smażyć steki? Do tego sprawdzi się patelnia o grubszym dnie. To zapewni lepszą dystrybucję ciepła i łatwiejszą kontrolę temperatury. Mięso położone na patelni powinno skwierczeć i być smażone z każdej strony minimum przez półtorej minuty. Należy pamiętać, że długość smażenia zależy także od grubości steku. Im stek grubszy, tym więcej czasu powinien spędzić na ogniu. By uzyskać dobrze wypieczone mięso z polędwicy o grubości 4 centymetrów, musi być przygotowywane co najmniej kwadrans.
Temperatura i kolor mięsa Wielu kucharzy poleca ocenić poziom wysmażenia mięsa przy użyciu termometru kuchennego. To czy nasz stek będzie surowy czy wysmażony, zależy od temperatury w jego wnętrzu. Mocno krwista wołowina ma temperaturę 55 stopni, krwista 66-69, średnio wysmażona 77-80, a w przypadku dobrze wysmażonej porcji mięsa termometr powinien wskazywać co najmniej 88 stopni. Poszczególne stopnie wysmażenia charakteryzuje odpowiedni kolor – od jasno czerwonego (rare), przez czerwony (medium rare), różowy (medium), na szarym kończąc (well done)
Trening czyni mistrza. Przygodę ze stekami warto zacząć od przygotowania mięsa w wersji well done, stopniowo skracając czas smażenia i podnosząc nieco poprzeczkę. Przygotowanie idealnego steku wymaga odrobiny wprawy, ale umiejętność szybko zaprocentuje, pozwalając wam cieszyć się idealnie wysmażonym mięsem. Idealnym produktem do przyrządzenia steku jest Smalec Wieprzowy i Gęsi.