Karmelizowana cebula – dodatek do wszystkiego!
Ciekawostki, PoradyAromatyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Tak, właśnie w skrócie można opisać karmelizowaną cebulę, którą można wykorzystać w niejednym przepisie. Jest to idealny dodatek do mięs, zup a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego. Wszystko zależy od inwencji twórczej.
Od sposobu, a przede wszystkim – czasu smażenia zwykła cebula zmienia znacznie swój kolor, kształt, a przede wszystkim smak. Od ostrego smaku surowej cebuli po słodki smak karmelizowanej – to jak przyrządzamy cebulę ma wielki wpływ na smak naszej potrawy. Zabieg karmelizacji wydobywa z niej niepowtarzalny aromat oraz słodycz. Dodatkowo przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.
Składniki:
- 1 kg białej cebuli
- 40 g Smalcu Gęsiego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Sól i pieprz według uznania
Obierz i pokrój cebule w grube piórka. Następnie na głębokiej patelni rozpuść smalec, dodaj pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy ocet i miód. Smażymy całość aż płyn odparuje a cebula zacznie się rumienić. Na koniec doprawiamy do smaku całość sola i pieprzem.