300 gramów maki pszennej
2 Jajka
4 Żółtka jajka
Szczypta soli
Masło
150 gramów boczku
1 por (biała cześć)
Cebula szalotka
Czosnek
Natka pietruszki
150 gramów sera gruyere lub parmezanu
Przyprawy
Śmietanka 36%
Przyprawy
Smalec Gęsi
Przygotowujemy ciasto kruche:
300 gramów maki pszennej, 150 gramów masła w temperaturze pokojowej, łyżka tłuszczu gęsiego, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na ok 25 –30 minut.
Przygotowujemy foremkę, w której będziemy piec tartę. Foremkę wysmarowujemy dokładnie masłem, po czym układamy w niej dokładnie, rozwałkowane na ok 5 mm ciasto. Następnie ciasto w foremce wkładamy do lodówki na ok 15 minut.
Rozgrzewamy piec do temperatury 180 stopni. Wkładamy i wypiekamy nasze ciasto, w foremce przez 12 – 15 minut, w zależności od wielkości foremki.
Następnie wyciągamy z pieca i studzimy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: 150 gramów boczku, 1 por (biała cześć) cebula szalotka, czosnek, natka pietruszki.
Na patelni na smalcu Gęsim przesmażamy boczek, pokrojony w plasterki, białe części pora, również drobno pokrojone, cebulkę szalotkę i czosnek. Następnie zdejmując z patelni, zostawiamy do wystygnięcia.
W misce łączymy ze sobą 350 ml śmietanki 36%, 1 jajko, 3 żółtka, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołowa , 150 gramów sera gruyere lub parmezan czy tez pecorino. Do wystudzonych tart kruchych, wkładamy cały wystudzony boczek, pora, cebule i czosnek , dodajemy posiekana natkę pietruszki. Wszystko to po brzegi zalewamy roztworem ze śmietany, jaj, sera i przypraw .
Wszystko z wierzchu posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy 15 minut. Podajemy gorące, prosto z pieca, możemy zastosować to danie, jako przystawkę lub danie główne. W zależności w jakiej formie wypieczemy nasz przepyszny quiche,