Korpusy z kaczki
Marchew
Cebula
Por
Seler
Seler naciowy
Pietruszka
Czosnek
Świeży tymianek
Pieprz czarny
Ziele angielskie
Liść laurowy
Jajka
Smalec Kaczy
Korpusy z kaczki, opłukujemy pod zimna, bieżąca woda, następnie suszymy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym pieczemy korpusy ok. 30 minut. Do garnka wkładamy upieczone korpusy, dodajemy warzywa, włoszczyznę. Marchew, cebule, por, seler, seler naciowy, pietruszkę, czosnek, świeży tymianek, pieprz czarny w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Zalewamy wszystko, czystą zimna wodą. Następnie gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Co jakiś czas zbieramy szumy. Pod koniec czasu gotowania doprawiamy sola i gotujemy jeszcze ok 10 minut.
Warzywa, marchew i seler naciowy kroimy w cienkie słupki. Przesmażamy na kaczym tłuszczu chwile, tak aby nie straciły chrupkości.
Nastawiamy garnek z woda, dodajemy ocet i doprawiamy solą, zagotowujemy. Wbijamy do środka jajka i na małym ogniu gotujemy 2 minuty.
Delikatnie wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce.
Serwujemy zupę. Nakładamy przesmażone warzywa, na nich delikatnie staramy się położyć nasze jako poche/w koszulce, po czym wszystko zalewamy, ciemnym, smacznym klarownym rosołem z pieczonej kaczki, do koloru i smaku dekorujemy wszystko listkami świeżej natki pietruszki lub kolendry, która nada odrobine pikanterii naszej zupie.