Gęś owsiana
Smalec Gęsi
Jabłka
Pomarańcze
Cebula
Majeranek
Tymianek
Czosnek
Sół
Pieprzy
Pieczona gęś owsiana , faszerowana jabłkiem szara Reneta i pomarańczami .
Jabłka, kroimy w ćwiartki, wydrążamy pestki i łyko. Pomarańcze, obieramy ze skóry, również kroimy w ćwiartki, Cebule obieramy, kroimy w piórka. Wszytko mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy Smalec Gęsi. Doprawiamy majerankiem, świeżym tymiankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Młoda gęś owsiana, umyta pod zimną wodą, wysuszona.
Faszerujemy gęś przygotowaną wcześniej mieszanką, jabłek, pomarańczy i cebuli z przyprawami.
Wierzch gęsi, nacieramy mieszanką, tłuszczu gęsiego, majeranku, świeżego tymianku , czosnku, soli i pieprzu czarnego.
Tak przygotowana gęś wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin/całą noc.
Następnego dnia, przygotowujemy gęś:
Gęś, zamarynowaną, z cała jej zawartością układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 120 stopni na 3 godziny (140 stopni 2 godziny) co jakiś czas, zaglądając do pieca i podlewając gęś, powstałym sokiem z pod pieczenia. Następnie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczoną gęś, podajemy od razu po wyjęciu z pieca, serwujemy na niedzielny obiad z ulubionymi dodatkami, ziemniakami puree, warzywami sezonowymi lub ulubioną sałatką.