Noga z kaczki
Smalec Kaczy
Małe ziemniaki
Beef Dripping
Szparagi
Warzywa i przyprawy wedle przepisu czy uznania
Nogę z kaczki marynujemy w tłuszczu kaczym, świeżym tymianku, czosnku, soli, pieprzu czarnym grubo mielonym. W marynacie pozostawiamy na ok 6 – 8 godzin.
Następnie w naczyniu żaroodpornym, układamy Nasza nogę z kaczki razem z przyprawami z marynaty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w ćwiartki pomarańcze.
Wszystko zakrywamy dokładnie kaczym tłuszczem. Umieszczamy w piecu, rozgrzanym do temperatury 160 stopni na 1,5 godziny. Następnie podnosimy temperaturę do 180 stopni na 15 minut.
Ziemniaki, małe, nacinamy ostrym, wąskim nożem, uważając aby nie przekroić ziemniaka do końca.
Następnie marynujemy je w łoju wołowym Beef Dripping, dodajemy pieprz czarny grubo mielony, sowicie oprószamy sola, dodajemy świeży tymianek, szałwię, pokrojony w plastry czosnek, szczyptę papryki wędzonej. Układamy je na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 40 minut .
Szparagi obieramy z łyka, następnie blanszujemy chwile po czym gotujemy w emulsji maślanej z czosnkiem dwie minuty. (emulsja maślana wywar warzywny , masło 1:1)
Składamy Nasze smaczne danie;
Na talerzu, centralnie, układamy pięknie upieczona, pyszna nogę z kaczki, obok prosto z pieca ziemniaki hasselback, dookoła układamy sezonowe warzywa, szparagi, bob, ulubione owoce.
Smacznego.