Noga z gęsi konfitowana w gęsim smalcu, podana z maślanymi kopytkami gotowanymi w emulsji maślano-warzywnej z natką pietruszki i borowikami smażonymi na masełku z czosnkiem, szalotką i winem madera
Smalec Gęsi1 noga z gęsi
Smalec Gęsi
Masło
Borowiki
Czosnek
Szalotka
Wino Madera
Natka pietruszki
KOPYTKA MAŚLANE:
Ziemniaki (ok. 1 kg)
Mąka pszenna
Masło
Sól
Mąka ziemniaczana
2 – 3 jajka
Przygotowanie:
Noga gęsia:
Nogę gęsią natrzyj smalcem gęsim i konfituj w piekarniku w temperaturze 86 stopni przez 12 godzin.
Maślane kopytka:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, do ugotowanych dodaj masło. Poczekaj aż się rozpuści. Następnie przepuść przez praskę. Wyłóż na stolnicę, dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć dokładnie ciasto. Uformuj wałki i krój je pod kątem. Następnie ugotuj je w emulsji maślano-warzywnej.
Emulsja maślano-warzywna:
Ugotuj klasyczny bulion warzywny. Dodaj do bulionu masło i poczekaj, aż zrobi się emulsja (masło 1:1 wywar warzywny). Dodaj do emulsji natkę pietruszki. Ugotuj w niej kopytka.
Borowiki:
Borowiki usmaż na masełku z czosnkiem, szalotką i winem Madera.
Ułóż nogę na talerzu. Przybierz ją borowikami. Obok połóż kopytka. Przyprósz natką pietruszki. Smacznego!