Foie Gras z patelni smażona w gęsim tłuszczu, podana z ciastem daktylowym
Smalec Gęsi , Smalec Kaczy Składniki
Foie Gras
Smalec gęsi lub kaczy
Gruszka
Miód pitny
Orzechy włoskie i pistacje
Ciasto daktylowe: Posiekane daktyle
Woda
Soda
Miękkie masło
Jajko
Mąka
Proszek do pieczenia
Przepis
Przygotowanie:
- Posiekane daktyle wsypać do rondelka, zalać 250 ml wody i zagotować. Dodając jedną łyżeczkę sody, wymieszać wszystko i odstawić do wystygnięcia. W misce należy zmiksować 125g masła na puszystą masę. Dodać jedno jajko i całkowicie wystudzoną zawartość rondelka z daktylami (razem z płynem). Przesiać do mieszanki 185g mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 w temperaturze 180 ºC.
- Foie gras – wyciągnij wątróbkę z lodówki 5 min przed smażeniem. Pokrój ją na plastry o grubości minimum 1,5 do 2 cm. Na rozgrzanej patelni smaż na smalcu gęsim lub kaczym 2-3 min z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
- Gruszki umyć, obrać i pokroić, usuwając gniazda nasienne. Krótko obsmażyć owoce na rozgrzanym na patelni miodzie pitnym.
- Na kawałkach ciasta daktylowego ułożyć foie gras, dekorując gruszką oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz pistacjami.