Przepisy
Schab z wieprzowiny złotnickiej z kością
Smalec WyborowySmalec Wieprzowy
Schab środkowy z kością, kawałek o wadze ok.250 gramów
Mąka pszenna
Jajka
Mleko
Bułka tarta
Przyprawy
Ulubione dodatki
Po oprószeniu sowicie solą i pieprzem mięsa, przygotowujemy panierkę:
Klasyczną z wykorzystaniem mąki pszennej, jajka z odrobiną masła i bułki tartej. (bułkę można zamienić na panierkę Panco)
Na patelni rozgrzewamy Smalec Wyborowy, to na nim najlepiej usmażyć mięso wieprzowe.
Obsmażamy nasze panierowane kotlety na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru panierki.
Następnie układamy kotlety na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy przez 8 minut w 180 stopniach.
Kotlety podać możemy z ulubionymi dodatkami, jak młode ziemniaki z koperkiem i zasmażana młoda kapusta z kminkiem.