Dorsz
Boczek
Szalotka
Czosnek
Liść laurowy
Świeży tymianek
Czarna soczewica
Smalec Kaczy
Masło
Ulubione warzyna
Białe wino
Pieprz i sól
Rybę można zamienić, np. na halibut lub okoń.
W rondlu, przesmażamy kawałek boczku , szalotkę i czosnek, dodajemy liść laurowy i świeży tymianek, następnie dodajemy czarna soczewicę. Przesmażamy jeszcze chwile.
Dodajemy wywar warzywny i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy kolejne 5 minut.
Polędwice z dorsza oprószamy sola i pieprzem czarny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kaczy i obsmażamy rybę, od strony skóry (jeśli polędwica z dorsza jest bez skory, obsmażamy od strony , na której była skóra).
Następnie na patelnie , do ryby dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i kawałek masła, po czym z tymi dodatkami wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 6 minut.
Podajemy gorąca rybę, prosto z pieca. Zielone warzywa, blanszujemy przez dwie minuty, następnie gotujemy w emulsji maślanej z tymiankiem.
Sos przygotowujemy z wywaru warzywnego lub rybnego, połączonego z białym winem i masłem zagotowanym i zredukowanym w proporcjach 1:1.
Polecamy dodanie owoców kaparów, świeżo siekanego szczypiorku lub czerwonego kawioru.
Na talerzu umieszczamy soczewicę. Na niej dookoła układamy nasze zielone warzywa, fasolkę szparagową, szparagi, groszek zielony lub brokuł. Na warzywach układamy upieczoną, soczystą rybę, sowicie polewamy sosem, możemy udekorować mikro ziołami czy szczytami koperku.
Smacznego!