Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy
Smalec Gęsi Premium , Smalec Kaczy PremiumSmalec Kaczy
Smalec Gęsi
Żebro jagnięce bez kości
Czosnek
Rozmaryn
Owoce Jałowca
Bazylia
Natka pietruszki
Orzechy pini
Cebula szalotka
Liść laurowy
Boczek
Soczewica
Zielona fasolka szparagowa
Zielony groszek
Masło
Sół
Pieprz
Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy
Żebro jagnięce bez kości, marynujemy w tłuszczu. Agro Top, z dodatkiem czosnku, rozmarynu, owoców jałowca, soli i pieprzu.
W takiej marynacie trzymamy w lodowce 8 godzin/cała noc.
Z bazylii, natki pietruszki, oliwy z oliwek, tłuszczu kaczego, orzechów pini, czosnku, soli i pieprzu-
przygotowujemy nasze pyszne domowe pesto.
Ucierając razem składniki na jednolita masę, najlepiej w moździerzu.
Na płatach zebra, już zamarynowanego, rozsmarowujemy obficie pesto.
Następnie zwijamy mięso, jak roladę .
Możemy pomoc sobie folia spożywcza lub po prostu użyć sznurka do mięsa.
(Należy pamiętać jednak , ze jeśli zdecydujemy się na folie , należy ja zdjąć przed włożeniem do pieca . )
Zwiniętą lambchette, układamy na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym, po czym wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 140 stopni na 2 godziny, następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu z pieca, odkładamy na deskę i dajemy jej odpocząć ok 10 minut.
Po to aby soki zawarte w mięsie nie wypłynęły a zostały w nim, pozostawiając je mega soczyste i smaczne. Po czym kroimy w grube plastry.
Zielona soczewica puy;
W rondlu na gęsim tłuszczyku, przesmażamy cebule szalotkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kawałek boczku.
Następnie dodajemy soczewicę i przesmażamy jeszcze chwile, po czym zalewamy do przykrycia wywarem warzywnym i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut.
Pod koniec gotowania, doprawiamy solą.
Ulubione zielone warzywa, w tym przypadku świeża, zielona fasolka szparagowa oraz zielony groszek. Gotujemy ja w emulsji maślanej ( wywar warzywny 1:1 masło ) z odrobina soli. Około 4 – 5 minut.
Składamy danie, na talerzu układamy soczewicę, na niej warzywa, obok układamy pyszne, soczyste kawałki lambchetty, faszerowanej domowym pesto.